Vanaf 1 april 2016 moet alle vrachtwagens van meer dan 3,5 ton een werkende On Board Unit (OBU) hebben in België.  De OBU is enkel vereist als het motorvoertuig een maximum toegelaten massa (MTM) heeft van meer dan 3,5 ton.  Als referentiepunt voor het invullen bij registratie wordt steeds uitgegaan van het maximaal toegelaten totaalgewicht; de MTM van de slepen (MTMs).

 

Deze tol wordt geheven op autosnelwegen en een aantal regionale en gemeentelijke wegen. De OBU moet aanstaan zodra u op een Belgische weg rijdt.  Het systeem is gebasseerd op het principe 'de gebruiker betaalt'.  Dit betekent dat iedereen een faire bijdrage betaalt om de wegen te gebruiken.

 

Om een soepele introductie te verzekeren en gebruikers genoeg tijd te geven om tijdig klaar te zijn, stelt Satellic de OBU's ter beschikking vanaf 1 oktober 2015.  Er wordt enkel gevraagd een waarbord te betalen van 135 euro per OBU, die terugbetaald wordt als u de OBU onbeschadigt inlevert.

 

Satellic zal tol heffen namens de Vlaamse regering, de Waalse regering en de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Gantrywhitebluetruck150914121610

Registreer uw voertuig

Om te voldoen aan de vereisten van het Belgische Kilometerheffingssysteem, moeten weggebruikers een On Board Unit aanschaffen.  Er zijn twee manieren om een OBU te verkrijgen:

Road User Portal

De makkelijkste manier om een OBU te verkrijgen is via de Road User Portal.  Hier hebt u toegang tot uw eigen gepersonaliseerde en beveiligde online omgeving binnen de Satellic website. U kunt er uw bedrijf en voertuigen registreren, een of meerdere OBU's bestellen, uw voertuigen en OBU's koppelen en ontkoppelen en uw gegevens beheren op een makkelijke en toegankelijke manier.

Service Punt

U kunt uw OBU ook verkrijgen via een Service Punt, die u overal in België en in de buurlanden aan de Belgische landsgrenzen kunt vinden.  Aan een Service Point kunt een OBU krijgen via fast-trackregistratie. Om toegang te krijgen tot alle Satellic diensten, moet u uw fast-track account upgraden of samenvoegen met een bestaand account op de Road User Portal.

U gaat dus naar een Service Punt als:

  • u België zal binnenkomen zonder OBU
  • u dringend een OBU nodig hebt
  • u een niet-functionerende OBU dringend wilt inruilen voor een nieuwe
  • u krediet wilt toevoegen aan uw lage pre-paidsaldo en u geen toegang hebt tot de Road User Portal.

Hoe werkt het systeem?

  1. Elke inlandse of buitenlandse vrachtwagen zwaarder dan 3,5 ton moet op Belgische wegen een werkende OBU hebben vanaf 1 april 2016.
  2. De OBU detecteert via satellietsignalen waar het voertuig zich bevindt en welke route het volgt.
  3. Het systeem past het tarief toe dat op het wegtype van toepassing is.
  4. De OBU berekent de te betalen tol.  Het tarief is afhankelijk van de maximum toegelaten massa (MTM), de emissieklasse en het type weg. De tol wordt berekend op basis van hoeveel kilometers er gereden worden en waar.
  5. De eigenaar krijgt een overzicht van het te betalen bedrag.  Het verschuldigde bedrag wordt betaald aan Satellic die de tol aan de drie Belgische regeringen overmaakt volgens het gebruik van het wegennet.
  6. Vaste, flexibele en mobiele controlepunten doorheen België controleren of de vrachtwagens een werkende OBU hebben.

Vind een service punt

 

U kunt uw OBU ook verkrijgen via een Service Punt, die u overal in België en in de buurlanden aan de Belgische landsgrenzen kunt vinden.  Aan een Service Point kunt u een OBU krijgen via fast-trackregistratie.  Om toegang te krijgen tot alle Satellic diensten, moet u uw fast-track account upgraden of samenvoegen met een bestaand account op de Road User Portal.

Hieronder vindt u alvast een overzicht van de recentste Service Punten.